Zoveel nieuwe dingen

23 september 2021 ( 1)

Hoi hoi! Het is al eventjes geleden dat ik hier iets heb geschreven, en daarom is het de hoogste tijd voor weer een update. Er is in de afgelopen periode zoveel gebeurd.
In juni kwamen wij samen met Ezra terug naar Namibië. We hebben toen eerst de tijd genomen om te wennen aan de nieuwe situatie. In het begin was het opnieuw confronterend om terug te zijn, zonder Jayden. Het huis voelde niet als thuis, vooral ik (Gerlinda) had moeite om weer te wennen. Ik probeerde het huis wat gezelliger te maken in de hoop dat het weer als thuis zou voelen. Toen kwam ik tot de keiharde confrontatie dat wat er miste niet meer terug zal komen. Onze lieve Jayden. Het was dan ook echt weer opnieuw ‘wennen’ in onze eigen plek.
Inmiddels is dat redelijk gelukt. Ik kan zeggen dat het naar omstandigheden toch best wel goed gaat. We hebben veel goede dagen, dan zijn we lekker aan het werk en genieten we van wat we doen. Er zijn ook zeker nog de zware dagen. Dagen dat het allemaal even te veel is. Dagen waarvan we niet weten hoe we ze door moeten komen. Het missen van Jayden is zo extreem zwaar. We missen hem in de grote en in de kleine dingen. Het blijft daarom nog wel een goede balans vinden tussen het werk dat wij doen, ons gezinsleven en het rouwen. Op dit moment gaat dat wel goed, al zijn de komende weken wel weer extra lastig. Het is bijna een jaar geleden dat Jayden overleed.
Met Ezra gaat het goed. Hij is geen kleine baby meer. Hij groeit en ontwikkelt zo ontzettend snel. Wat is hij een lief en vrolijk mannetje. Hij geeft ons echt weer nieuwe vreugde. Hieronder schrijven we meer over waar we zoal mee bezig zijn geweest in de afgelopen periode en de nieuwe plannen voor Lighthouse.

Wil je graag vaker wat van ons horen? Volg ons dan op onze facebook pagina. Daar schrijven wij namelijk regelmatig een korte update met een foto of filmpje.

Corona maatregelen

Overal in de wereld beperkt corona het dagelijkse leven. Zo ook in Namibië. In de afgelopen periode zijn de scholen een behoorlijke tijd dicht geweest. Ook waren de regels streng. Je mocht namelijk maar in groepen van maximaal 10 bij elkaar komen. Dit zorgde er voor dat wij als team behoorlijk flexibel moesten zijn. In die periode hadden we elke dag 5 verschillende groepen die om de beurten naar ons toe kwamen voor een warme maaltijd en een activiteit. Zo konden we de kinderen toch helpen. Iets is beter dan niets toch? In onderstaand filmpje zie je hoe dit er dan uit zag.

Weer naar school

Sinds ongeveer een maand zijn de scholen in Namibië weer open en gaan de kinderen dagelijks naar school. Dit is geweldig, want ze waren wel toe aan deze structuur. Wij hebben hierdoor in de ochtenden weer tijd om huisbezoeken te doen. Het is echt heel verdrietig om te zien hoe groot de impact van corona (en vooral de maatregelen) is. Veel mensen zijn hun werk verloren en de armoede is hierdoor groter dan voorheen. In de ochtenden gaan wij ook naar de scholen toe om te kijken of onze kinderen op school zijn. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend, want moet je je eens voorstellen dat je geen ouder hebt die je ’s ochtends motiveert en er is ook niks te eten voor je naar school gaat? Deze kinderen hebben behoorlijk wat doorzettingsvermogen nodig om te gaan. Gelukkig motiveert ons programma hen ook, want de kinderen weten dat wij verwachten dat ze naar school gaan. Over het algemeen gaan ze trouw naar school toe.

Soms gebeurt het dat een kind niet naar school is vanwege vervelende redenen. Een moeder die er vandoor is gegaan en de schoolkleding meegenomen heeft, of een ouder die het huis op slot gedaan heeft terwijl daar de schoolspullen liggen. Dan zijn wij echt degene die zij nodig hebben om tot een oplossing te komen. We zijn dankbaar dat wij de kinderen op deze manier kunnen helpen.

Even kind zijn

Sinds de kinderen dagelijks naar school gaan, komen ze ook allemaal tegelijk in de middag naar ons toe. Dit is enorm leuk! Als de kinderen binnenkomen kunnen ze eerst 45 minuten spelen. Thuis hebben ze geen speelgoed, dus je kan je vast wel voorstellen hoe geweldig dit voor hen is. Na het spelen eten de kinderen en daarna krijgen ze bijles in rekenen en lezen. Vervolgens is er een activiteit. Deze activiteiten zijn elke dag anders. Zo wordt er sport en spel, Bijbelse les en knutselen gegeven. Qua ruimte is het trouwens wel een uitdaging. In Namibië geldt de 1,5m afstand regel nog (ook voor kinderen) en dat is wel lastig met meer dan 40 kinderen aangezien alles rondom ons huis plaats vindt.

Leren is leuk

Nu denk je misschien: ‘hebben de kinderen de hele ochtend school en moeten ze ’s middags wéér leren’. Nou, dat zullen we de kinderen niet aan doen. Wij bieden het leren lezen en rekenen namelijk op spelenderwijs aan. Kinderen hebben het idee dat ze spelen en ze leren er ook van. We vinden het belangrijk om aandacht aan deze twee vakken te geven omdat het de basisvakken zijn die nodig zijn om goed mee te kunnen komen op school. De meeste van onze kinderen zijn niet zo goed in leren en daarom is het juist fijn dat wij ze daarbij helpen, op hun niveau. Dit geeft zelfvertrouwen.

Een nieuwe uitdaging: Land of Hope

Hierboven schreef ik al even over de ruimte en onze kinderen die moeite hebben met leren. Wij hebben nieuws!
Er is een groot stuk land aan de rand van Block E (de wijk waar onze kids wonen) dat we per 1 augustus mogen gebruiken. Dit is echt een gebedsverhoring voor ons, want nu hebben we meer ruimte. We zullen een klein gedeelte van dit land gebruiken om met de kinderen bij elkaar te komen (ja, dit land is echt groot ;)). We hebben dan genoeg ruimte om afstand te houden én we kunnen ook meer praktische vaardigheden aanbieden zoals netbal, voetbal en boogschieten. Zeker voor onze kinderen die moeite hebben met leren is het geweldig dat ze zo kunnen ontdekken waar ze goed in zijn, ook dit bouwt hun zelfvertrouwen op. Het plan is om vanaf januari met de kinderen op het nieuwe land, Land of Hope, bij elkaar te komen. Tot die tijd willen we gebruiken om ons hierop voor te bereiden. Er moet nog wel het één en ander gebeuren voordat we daar met de kids heen kunnen. Op dit moment zijn we ook bezig om het land schoon te maken zodat er zo snel mogelijk begonnen kan worden met het agrarische project, de Hope Garden. Dit agrarische project is onderdeel van ons toekomstige trainingscentrum, waar jongeren nieuwe vaardigheden kunnen leren.

Help jij mee?

Zoals je kan lezen gebeuren er hele gave dingen. Ook staat er ook veel te gebeuren. Wij zetten ons hier heel graag en met alle liefde in, maar: we zijn voor alles wat we doen wel afhankelijk van donaties. Dat is op dit moment wel de grootste uitdaging. Er is maandelijks behoorlijk wat geld nodig om de kinderen dagelijks een warme maaltijd en de zorg te bieden die ze krijgen, zeker nu dat de prijzen van eten behoorlijk omhoog zijn gegaan sinds covid19. Op dit moment krijgen we voor Lighthouse nog niet genoeg binnen om de kosten maandelijks te kunnen dekken. Ook gaan we weer richting het einde van het jaar wat betekent dat we ook weer voor 100 kinderen schooluniformen & schoolmaterialen willen aanschaffen. We zullen op het Land of Hope schaduwenetten en tafels neer willen zetten en deze plek gereed maken voor de kids. Ook om de Hope Garden te draaien zullen er financiën nodig zijn.


Mocht jij Lighthouse nog niet ondersteunen: zou je dit willen overwegen?
Misschien ken je een bedrijf dat ons willen helpen om hoop te bieden aan de kinderen hier?
Of misschien een school die nog op zoek is naar een spaarproject?

Het zou geweldig zijn als wij door kunnen gaan met het werk dat wij doen! Ga naar de website van Lighthouse of naar onze doneer pagina om meer informatie te krijgen over hoe je betrokken kan worden.Wil je dit bericht delen? Dat kan gemakkelijk hieronder:

Gecategoriseerd in: Lighthouse Ministry, Nieuws

1 reactie

  • Martin Noordzij zegt:
    25 september 2021 om 10:10

    Toppers. Wat is God goed. Dank voor het delen. Veel zegen in jullie werk en leven. Zeker in de komende periode. Zie jullie snel. Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Laatste nieuwsbrieven