Wat wij doen

Benieuwd naar wat wij doen?
Bekijk dan dit filmpje om een beter beeld te krijgen. Onder het filmpje is ook te lezen wat wij doen.

Lighthouse Children and Youth Ministry

Kenneth en Gerlinda zijn samen een stichting gestart in de stad Rehoboth. Wij organiseren activiteiten voor kinderen en tieners. Deze kinderen groeien op een omgeving met grote armoede. Niet alleen op materieel gebied, maar ook op relationeel gebied. Veel ouders zijn verslaafd, werkeloos, alleenstaand en hebben in de loop der jaren de hoop op een betere toekomst verloren. Deze ouders, en dus ook hun kinderen, zijn bezig te overleven in plaats van te leven.

Kenneth en Gerlinda delen van de liefde die zij van God ontvangen uit aan deze kinderen en tieners. Ze laten ze ervaren dat ze waardevol zijn door tijd en aandacht aan ze te besteden: samen te spelen, te zingen, te eten, Bijbels onderwijs te geven en door verschillende activiteiten.

Sinds 12 maart 2020 is hun project officieel geregistreerd als non-profit organisatie met als naam: “Lighthouse Children and Youth Ministry“.
In het kort ook wel Lighthouse Ministry. De organisatie is onderdeel van Jeugd met een Opdracht, maar functioneert wel op zichzelf. De organisatie is in de afgelopen periode enorm gegroeid. Op dit moment helpen wij 125 kinderen door middel van de verschillende programma’s. Naast dat wij, Kenneth en Gerlinda, met de kinderen werken, geven wij ook leiding aan de organisatie. We hebben een geweldig team van bijna 20 medewerkers/ vrijwilligers die wij aansturen.

Naschoolse opvang

Van maandag t/m vrijdag vangen wij 80 kinderen op die opgroeien in armoede. Dit programma focust zich op de armste van de armsten. Kinderen waarvan de ouders afwezig zijn door overlijden, alcoholverslaving of echt niet de middelen/mogelijkheid hebben om hun kinderen te bieden wat zij nodig hebben. Elke dag is het maar de vraag of deze kinderen thuis wat te eten krijgen.  Na schooltijd komen deze kinderen naar ons voor een warme maaltijd, begeleiding bij hun huiswerk, om te spelen en voor verschillende activiteiten zoals boogschieten, sport & spel, Bijbelse les, knutselen, rekenen en lezen. Ook proberen wij ze praktisch te helpen waar dat mogelijk is.

Sunshine Club

Elke maandag hebben we een programma voor de kinderen van de naschoolse opvang en nog andere kinderen die de hulp ook hard nodig hebben. De “Sunshine club kids”.
Deze middag ziet er als volgt uit: spelen, eten, samen zingen, luisteren naar een Bijbelverhaal en vervolgens in groepen uiteen voor een verwerking. De kinderen die onderdeel zijn van dit programma, zijn kinderen die wel emotionele aandacht krijgen thuis, maar er is vaak niet (genoeg) te eten en er zijn geen financiën voor schoolspullen. Deze gezinnen hebben met name baat bij de praktische hulp. Een volwassene van dit gezin komt wekelijks helpen op het land in ruil voor een voedselpakket. Op dit moment helpen wij 32 kinderen doormiddel van dit programma.

Hostel

Er zijn kinderen in Rehoboth waarvan de thuissituatie zo slecht is, dat het voor hen beter is om ergens anders te wonen. Deze kinderen kwamen eerst bij de naschoolse opvang, maar deze hulp was helaas niet genoeg.
Een hostel is een plek naast de school waar kinderen wonen. Op dit moment hebben wij 18 kinderen die naar hostels gaan. Wij zorgen dat hun hostelgeld betaald wordt, dat ze een schooluniform, tas en materialen hebben en ook krijgen ze elke maand toiletspullen.

Lighthouse Youth

Voor de tieners organiseren wij jeugdmiddagen. Elke maandag komen de tieners einde van de middag naar ons toe. We beginnen met een ice breaker, dit is vaak een spel. Vervolgens hebben we tijd van aanbidding en praten we over een bepaald thema. We sluiten het programma af met een maaltijd. We hebben een aantal tieners die vanuit de Sunshine club gekomen zijn. Ook zij krijgen de praktische hulp die ze kregen toen ze nog naar de Sunshine club kwamen.

Young and pregnant

Twee keer in het jaar bieden wij een training aan om jonge meiden voor te bereiden op de komst van hun kindje. We hopen dat dit de meiden helpt om betere keuzes te maken tijdens en na de zwangerschap, die hun kindje ten goede komen. Zodra de baby geboren is, ontvangt de jonge moeder een “babypakket” met daarin basis benodigdheden voor de baby (kleertjes, dekentjes, pampers etc). Dit doen we in samenwerking met de organisatie “MommaLuv” uit Nederland. Wij registeren de meiden, en zij zorgen dat de financiën er zijn om een pakket aan te schaffen.

Hope Garden

Sinds januari 2022 zijn wij begonnen met een agrarische project. Dit project heeft de naam Hope Garden. Het is onderdeel van ons training center. Een plek waar jongeren verschillende vaardigheden kunnen leren. We vinden het belangrijk dat jongeren door middel van training nieuwe vaardigheden leren. Dit vergroot de kans op een baan maar ook geeft dit hen de mogelijkheid om thuis iets te gaan verbouwen.

Naaldwerk project

Twee keer in de week komt er een groepje moeders naar Lighthouse toe voor de naaldwerktraining. Zij leren om te werken op de naaimachine. Het is geweldig om te zien hoe ze groeien in zelfvertrouwen. De moeders genieten hier echt van. Op deze manier kunnen we het ook hebben over opvoeding. Daarmee hopen we op een positief verschil in de thuissituatie van de kinderen. Inmiddels wordt ook de eerste tiener getraind.

Talenten ontwikkeling programma

Sinds kort zijn we begonnen met een nieuw programma: het talenten ontwikkel programma. Doormiddel van het aanbieden van verschillende activiteiten, kunnen de kinderen ontdekken waar ze goed in zijn. Zo is er nu de mogelijkheid voor de kinderen om te voetballen, netbal te spelen en te dansen. Ook is er een groepje meiden gestart met naaldwerk les, ze leren breien en haken.

Voor meer informatie over Lighthouse Ministry ga je naar:

Bekijk onderstaande filmpjes om een beter beeld te krijgen van wat wij doen:

Laatste nieuwsbrieven