We komen naar Nederland!

24 augustus 2023 ( 0)

Je hebt het misschien wel meegekregen. Vorig jaar (2022) hebben Kenneth en ik de knoop doorgehakt om twee keer in het jaar naar Nederland te komen.
In het begin vond ik deze keuze best spannend. De eerlijke reden? Ik maakte me zorgen om wat anderen ervan zouden vinden. Ik heb mogen (en moeten😉) leren om dat los te laten. Wij zijn de enige die aan kunnen geven wat we nodig hebben om hier goed te functioneren. Voor ons als gezin en voor Lighthouse. En ook: om het op lange termijn vol te kunnen houden.


Er zijn meerdere redenen waarom we hebben besloten om twee keer in het jaar naar Nederland te komen. We vinden het belangrijk om duidelijk te communiceren waarom we deze keuze hebben gemaakt. Misschien geeft het je ook een beter beeld van ons leven hier. Een leven dat bijna niet voor te stellen is, als je het niet zelf (op langere termijn) ervaren hebt.

1.Bijkomen van ons drukke en intensieve leven in Namibië,
(lang leve alle familie die graag oppast 😊)

Zoals je weet zijn Kenneth en ik Lighthouse gestart. Sinds maart 2020 zijn wij officieel geregistreerd als organisatie. Inmiddels zijn we behoorlijk gegroeid. We helpen op dit moment 125 kinderen doormiddel van de verschillende programma’s. Daarnaast hebben we ook andere programma’s en projecten zoals young & pregnant, naaldwerk training en de agrarische training. Dit doen we uiteraard niet allemaal zelf. We hebben een geweldig lokaal team dat inmiddels uit 14 lokale medewerkers bestaat. De meeste van onze medewerkers hebben geen opleiding gevolgd. Dit betekent dus wel veel investeren en begeleiden om ze in hun kracht te zetten.

Ons werk bestaat uit zoveel meer dan het ‘werken met de kinderen’. We bewaken de visie en missie, sturen het team aan, hebben praktische taken (zoals o.a. huis- en schoolbezoeken, contact met maatschappelijk werkers en kerken, vergaderingen, voorbereidingen van de programma’s en teammomenten, plannen van de programma’s etc.) en dan zijn er nog de administratieve taken. Ons doel is om zoveel mogelijk taken over te dragen aan de lokale medewerkers, maar uiteindelijk blijft er dan alsnog genoeg over. We zijn immers eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie. Het is enorm gaaf om dit te doen. We genieten er echt van!
De combinatie Lighthouse en twee jonge kinderen om voor te zorgen is absoluut druk. De tijd in Nederland helpt ons om op te laden en uit te rusten.

2. Even uit de rol als hulpverlener / rusten zonder gestoord te worden
We bereiken veel mensen door Lighthouse, maar daar stopt het niet.
Mensen weten ons altijd te vinden. We worden veel gebeld en gesmst, als we op straat lopen of bij de winkel zijn worden we om hulp gevraagd, maar ook thuis. Dagelijks komen er meerdere mensen naar ons huis toe om hulp te vragen.
Alleen niet altijd op de fijnste momenten. Vroeg in de ochtend als je nog lekker ligt te slapen. In de middag als je kinderen slapen (en je net even een momentje voor jezelf hebt 😉), en je hoopt dat ze niet wakker worden van het geroep. Terwijl je de kids in bad doet. Het is zelfs voorgekomen dat iemand ineens in de woonkamer stond terwijl ik Yara aan het voeden was. We wonen in de gemeenschap. Privacy is hier niet vanzelfsprekend.
Wij hebben geen 8-5 baan, en dat is helemaal prima. Wel is het daarom één van de grootste redenen waarom we naar Nederland komen. Wij hebben het nodig om uit te rusten en tijd voor onszelf te hebben. Maar vooral om dit te kunnen doen zonder constant onderbroken te worden met hulpvragen😉.
Om even niet de hulpverlener te hoeven zijn.

3. Groei van het lokale team
Naast dat het voor ons heel goed is om er even uit te zijn, is dat voor het Namibische team ook zo. Wij zijn weg, dus moeten ze zelf de verantwoordelijkheid nemen. We hebben in het verleden ervaren hoe goed dit voor ze is en hoe dit ze helpt om te groeien in hun rol. Samen zijn we Lighthouse. Ons doel is om te zorgen dat Lighthouse niet afhankelijk blijft van ons.

In Namibië, hebben we twee keer een langere vakantie, die precies in de helft van het jaar valt. Dit is voor ons een perfecte tijd om naar Nederland te komen. Bij Lighthouse gaan alle programma’s door, maar wel minder intensief vanwege de vakantie.

4. Lighthouse gerelateerde taken
Als wij in Nederland zijn, betekent dat niet dat we dan een hele maand vakantie hebben. We nemen zeker de tijd om uit te rusten en tijd met familie te hebben, maar daarnaast zijn we ook nog gewoon met Lighthouse bezig. We hebben dan eindelijk tijd om ongestoord aan de administratie te werken. In Namibië komt het daar vaak niet van omdat er altijd wel iets anders is wat er moet gebeuren (of iemand die je nodig heeft 😉).

Daarnaast maken we ook van deze tijd gebruik om mensen te ontmoeten, te vertellen over Lighthouse en presentaties te geven. Ook dit is nodig en komt Lighthouse weer ten goede. En wij vinden het natuurlijk heerlijk om over Lighthouse te praten.

5. Tijd met familie en vrienden
En natuurlijk is een belangrijke reden: familie en vrienden.
Eerlijk, het is niet altijd makkelijk om zo ver weg te zijn van familie en vrienden. We missen het om ze om ons heen te hebben. Vooral sinds we kinderen hebben is dit lastiger. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze familie. Ze missen ons (en vooral de kinderen denk ik 😉).
Dingen die in Nederland zo vanzelfsprekend zijn, zijn dat hier niet. Zoals bijvoorbeeld er even tussenuit met je kinderen. We hebben hier geen parkjes, openbare speeltuinen, hertenkampen of kinderboerderijen waar je even lekker met je kids heen kan wandelen. We hebben ook geen voetpaden dus wandelen met twee kinderen is sowieso niet zo veilig. Even met de kids bij oma of een vriendin op bezoek zit er ook niet in. En dat is niet altijd makkelijk. Dus ja, dat is iets waar we extra van genieten als we in Nederland zijn. Quality tijd met familie en vrienden. Daarnaast is het voor ons ook fijn dat we het grafje van Jayden kunnen bezoeken.

Financieel
Nu vraag je je misschien af: hoe doen ze dit dan financieel? Het kost nogal wat om twee keer in het jaar te komen. Ja, dat is zeker waar, maar het is het ook waard! Op deze manier zorgen we voor onszelf, en dat is nodig om het belangrijke werk dat wij doen vol te kunnen houden. Het zorgt ervoor dat wij hier beter functioneren en dit komt Lighthouse en ons als gezin ten goede.

Onze tickets zijn tot nu toe altijd betaald door mensen die specifiek onze tickets wilden sponsoren. Hoe gaaf is dat! We voelen ons enorm bevoorrecht dat we de mogelijkheid hebben om te gaan! We geloven en bidden dat dit zo mag blijven!

Mocht je benieuwd zijn hoe het zit met onze giften? Op de ‘doneer pagina’  leggen we hier meer over uit.

Wil je dit bericht delen? Dat kan gemakkelijk hieronder:

Gecategoriseerd in: Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Laatste nieuwsbrieven