Een terugblik op de afgelopen maanden.

18 april 2023 ( 0)

Terwijl ik dit schrijf zijn wij als gezin in Nederland.
Wij zijn hier voor de komst van ons derde kindje, een meisje.
Deze week staat de keizersnede gepland en zal er voor ons veel gaan veranderen. We vinden het spannend maar zien er vooral enorm naar uit om de kleine meid eindelijk in onze armen te sluiten.

De laatste update is al even geleden. In Namibië loopt het schooljaar van januari tot december en dat maakt eind november t/m februari bij ons de drukste maanden.
Het einde van het jaar staat altijd in het teken van het afronden van de programma’s, de uitjes met de kinderen en de kerstviering.
Het begin van het schooljaar zijn wij druk bezig om:
– al onze kinderen (125) weer te voorzien van nieuwe schooltassen, materialen en schoolkleding;
– te zorgen dat alle kids weer terug gaan naar school;
– het inschrijven en registreren van nieuwe kinderen.

Toen die periode voorbij was begon voor Kenneth en mij langzaamaan ook het afronden van onze werkzaamheden en daarnaast het goed overdragen van onze taken aan onze lokale medewerkers. Dat alles is nu achter de rug, en wij kunnen ons nu volledig richten op deze nieuwe fase van het leven. Het is een zegen dat we deze tijd in Nederland kunnen zijn, waar we ook daadwerkelijk even afstand kunnen doen van het werk. In Rehoboth stopt je werk namelijk nooit, want ook buiten de uren dat we met Lighthouse bezig zijn, wordt er vaak bij ons huis aangeklopt met verschillende hulpvragen. Al kunnen we niet altijd helpen, te woord staan doe je natuurlijk wel.

Op dit moment zijn vrienden van ons voor bijna 3 maanden in Namibië. Zij verblijven in ons huis en wij in dat van hen. Samen met het lokale team zorgen zij ervoor dat alle programma’s en activiteiten gewoon door gaan. Het is voor ons enorm fijn om te weten dat zij daar zijn.

Afronding van het jaar 2023

Zwemmen
Het aantal kinderen dat we helpen is in het afgelopen jaar behoorlijk gegroeid. Daarom hebben we ervoor gekozen om de uitjes op twee momenten te houden. De hostel kinderen en Sunshine club kinderen aan het einde van het jaar. De naschoolse opvang op een later moment. De kinderen werden uitgenodigd door een resort in Rehoboth waar ze lekker mochten zwemmen en eten. Wat hebben ze genoten!

Verjaardag
We kregen een groep Nederlanders op bezoek vanuit onze kerk Luctor et Emergo. Wat was het geweldig om hen op bezoek te hebben en te kunnen laten zien wat we zoal doen als organisatie. Zij hebben voor de kinderen een verjaardagsfeest georganiseerd. De meeste van onze kids weten niet wanneer ze jarig zijn en hier wordt ook niet bij stil gestaan. Het leek ons een gaaf moment om zo toch stil te staan bij hun verjaardagen. Wat zijn ze verwend. Nederlandse spelletjes, slingers, taart en frisdrank en zelfs een cadeautje ontbrak niet. Een onvergetelijke dag voor de kinderen.

Kerstfeest
Ook vierden we met alle kinderen het Kerstfeest. We stonden stil bij de geboorte van Jezus. Het Bijbelverhaal werd door de kinderen uitgespeeld. Wat deden ze het goed! Daarnaast was er lekker eten, verschillende spelletjes en zelfs springkussens.

Het Kerstfeest was ook meteen de afsluiting van het jaar. Lighthouse blijft het hele jaar open, behalve aan het einde van het jaar. Dan zijn we twee weken dicht zodat ook onze medewerkers deze periode met hun kinderen kunnen zijn. Alle kids kregen een groot voedselpakket mee zodat ze thuis wel te eten hadden.

Voorbereidingen voor het nieuw schooljaar

Nieuwe school uniformen en tassen
In januari was het tijd om alle schooluniformen, tassen en materialen aan te schaffen voor de kinderen uit onze programma’s. Dit zijn er 125, dus je kan nagaan hoeveel werk dit was. Aan het einde van vorig jaar hadden we alle kinderen alvast de kleding laten aanpassen want om ze alle 125 mee te nemen naar de winkel is geen doen. Wij hebben vervolgens ons lijstje met maten aan de winkel doorgegeven en zij hebben alles bij elkaar gezocht. Aan ons was de taak om te zorgen dat elk kind zijn eigen kleding kreeg. Het is altijd een flinke klus, zeker in de hitte (warmer dan 40 graden). Maar als je dan vervolgens die blije koppies ziet: dat is echt goud waard!

Nieuwe kinderen
Dit jaar hebben we veel nieuwe kinderen in ons programma. Kinderen die nog nooit naar school zijn geweest (maar al ouder dan 10 jaar zijn). Ouders die niet de moeite hebben genomen om hun kinderen in te schrijven, en een aantal die zelfs niet eens een geboortebewijs hebben. Het is zo schrijnend en triest om te zien hoe onze kids opgroeien. Dat hun ouders ze eigenlijk niet zien staan, zo’n gebrek aan liefde en aandacht. Helaas speelt alcohol misbruik hierin een grote rol. We zijn blij dat deze kinderen nu een plekje in ons programma hebben zodat ze de aandacht en liefde kunnen ontvangen die ze thuis zo missen.

Team dagen
Niet alleen hebben we de kinderen voorbereid op het nieuwe schooljaar, ook hadden wij onze teamdagen. We hebben samen gereflecteerd op het afgelopen jaar: waar zijn we trots op en wat zijn aandachtspunten voor het nieuwe jaar. Samen hebben we doelen opgesteld en nagedacht over hoe we nog meer impact kunnen maken in de gemeenschap. Daarnaast hadden we tijd voor Geestelijke toerusting en deden we leuke teambuilding activiteiten. De teamdagen sloten we af door samen uit eten te gaan. Twee geslaagde dagen, en oh zo belangrijk om zulke momenten samen te hebben.

Start van het nieuwe schooljaar

Voorbereidingen
Lighthouse gaat altijd eerder open dan de scholen. Dit geeft ons de kans om ons goed voor te bereiden op het nieuwe jaar. In de ochtenden zijn wij druk bezig geweest met onder andere de indeling van de groepen. We delen de kinderen in op leeftijd en daarnaast op het niveau van lezen en rekenen, zodat wat ze aangeboden krijgen niet te moeilijk is. Op deze manier mogen ze succes ervaringen opdoen en van daaruit zich verder ontwikkelen. Daarnaast hebben we onze materialen in orde gemaakt, samen plannen gemaakt voor het nieuwe jaar en lessen voorbereid. In de middagen waren we er voor de kinderen die naar Lighthouse kwamen voor een warme maaltijd en om lekker te spelen.

Trainingen
In de afgelopen maanden kregen onze leerkrachten twee trainingen aangeboden. In januari was de eerste training over interactief les geven.
Hoe sluit je aan bij de belevingswereld van het kind? Hoe kan je de kinderen laten leren door middel van spel? Hoe maak ik gebruik van alle materialen die we in de kasten hebben ligggen?
We vinden het als organisatie belangrijk dat de kinderen succes ervaringen opdoen. Ze zitten al de hele ochtend (7.00-13.00) op school waar het niveau veel te hoog ligt. Het is voor de kinderen frustrerend om te ervaren dat ze niet meekomen met wat er op school gebeurt. Leren is voor de meeste van onze kinderen moeilijk. Dat is de reden waarom wij alle lessen interactief aanbieden. Op een leuke manier, leren door spel. De kinderen genieten hier enorm van.

In februari kregen de leerkrachten een training over het werken met getraumatiseerde kinderen.
Wat hebben deze kinderen nodig? Hoe zorg ik ervoor dat ze zich gemakkelijk voelen? Wat kan ik doen om deze kinderen te helpen? Ook deze training was zeer interessant want al onze kinderen komen uit situaties waar ze trauma’s meegemaakt hebben.

Weer naar school!
Op het moment dat de scholen weer open gingen, zijn wij ook begonnen met ons volledige en normale programma. In de ochtenden gaan de kinderen naar school. Wij gaan dan ook naar de scholen toe om te kijken of de kinderen ook daadwerkelijk op school zijn. Daarnaast doen we huisbezoeken om te zien hoe het thuis gaat. In de middagen komen de kinderen naar Lighthouse waar ze eerst lekker kunnen spelen. Vervolgens krijgen ze een warme maaltijd, gevolgd door een interactieve les lezen of rekenen. Daarna hebben de kids nog een activiteit zoals knutselen, sport/spel of Bijbelse les en gaan ze naar huis met een snack.

Zwemmen
Voor de kinderen van de naschoolse opvang was het al snel weer feest. Zij waren aan de beurt om te gaan zwemmen. Wij (leerkrachten) waren het bijna vergeten, maar de kinderen uiteraard niet. “Juf, wij zouden toch in februari gaan zwemmen”? Dat is ook zo. Twee heerlijke dagen waren het. Voor de meeste van onze jongste kinderen was het de eerste keer in een zwembad.

Dankbaar

Dankbaar zijn we. Dat we dit mooie werk mogen doen. Dat wij deze kids de liefde en aandacht mogen geven die ze thuis zo missen. Dat wij ze mogen helpen om:
– zichzelf beter te leren kennen;
– te ontdekken waar ze goed in zijn;
– zichzelf verder te ontwikkelen.

Ook zijn we dankbaar voor zoveel mensen die betrokken zijn bij het werk dat wij (Kenneth en ik) en Lighthouse mogen doen. Als we kijken waar we een jaar geleden stonden, en waar we nu staan, zijn we enorm gegroeid. We hebben een prachtig team met zoveel passie en liefde voor de kinderen. We hebben een start gemaakt met het agrarische project en het naaldwerk project, waar nu ook de eerste tieners getraind worden. We hebben een prachtige speeltuin voor de kinderen, een Lighthouse auto, een podium waar de kinderen maar al te graag op dansen, schaduwnetten om onder te werken, nieuwe leermaterialen en nog zo veel meer. God voorziet. Hij is getrouw.

En voor nu……. We missen de kinderen in Namibië, maar we weten ook dat zij in goede handen zijn.
Wij gaan genieten van een nieuwe tijd die aanbreekt. Een tijd die ook weer zo confronterend zal zijn, waarin het gemis van Jayden ook weer zo extra gevoeld wordt. Maar hij is erbij, diep in ons hart.
En bovenal: God is erbij. Hij geeft ons wat wij nodig hebben. We zien uit, naar deze nieuwe periode van ons leven.

Wil je dit bericht delen? Dat kan gemakkelijk hieronder:

Gecategoriseerd in: Lighthouse Ministry, Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit is geen geldig e-mailadres of er is niks ingevuld.

Laatste nieuwsbrieven